Şimdi yükleniyor
×

BYD GÜCÜ: PİLLERİNİN ÖZELLİĞİ NEDİR?

BYD kendi pilini mi üretiyor

BYD GÜCÜ: PİLLERİNİN ÖZELLİĞİ NEDİR?

Araba şirketleri genellikle kendi pillerini üretmezler. Genellikle başka yerlerde üretilen hücreleri kendi paketlerinde birleştirme eğilimindedirler; örneğin Tesla’nın Panasonic hücreleriyle veya Mercedes-Benz’in CATL hücreleriyle yaptığı gibi. Ancak BYD farklıdır.

BYD’nin pil mirası farklıdır çünkü hücre seviyesinden kendi pil teknolojilerini geliştirip üretmektedir. 1995 yılında kurulduğundan beri, nikel-kadmiyum şarj edilebilir piller üretmeye başladı ve ertesi yıl lityum-iyon hücre gelişimine yöneldi.

Birkaç yıl içinde BYD, Motorola ve Nokia akıllı telefon pillerini tedarik etmeye başladı. Bugün ise cihazlar için daha küçük pillerden güneş enerjisi çiftlikleri için devasa enerji depolama çözümlerine kadar her şeyi üretiyor. Ve elbette, BYD’ye maliyet ve güvenlik konusunda belirgin bir avantaj sağlayan yeni bir kimyaya sahip araba aküleri.

DOĞRU KİMYA
Üçlü lityum piller, tipik olarak katotlarında üç metal (nikel, kobalt ve manganez) içerdiği için elektrikli araçlar için tercih edilir; çünkü yüksek enerji yoğunluğuna ve yüksek sayıda şarj döngüsüne ihtiyaç duyarlar.

Ancak BYD, katot olarak lityum demir fosfatı (LFP) kullanarak farklı bir yaklaşım benimsedi. LFP daha stabil, daha güvenli ve daha geri dönüştürülebilir olmasının yanı sıra kobalt içermez.

Ancak bir engel var: Tipik olarak daha az enerji yoğunluğuna sahip ve soğuk havalarda şarj kapasitesini tutma konusunda daha az etkilidirler. Bunlar, her ikisi de EV’ler için önemlidir; bu nedenle BYD, LFP hücrelerini, ‘Blade’ adını verdiği akıllı bir yapıda paketleyerek bu sorunları çözmeye çalışıyor.

Pil boyunca çapraz olarak oturan uzun, bıçak benzeri hücrelerin kullanıldığı ambalaj, diğer yöntemlere kıyasla %50 daha fazla yer tasarrufu sağlar. Bu, bir pakete daha fazla hücre koyarak enerji yoğunluğu sorunlarını çözer ve şarj performansını artırır. Ve LFP’nin soğuk hava performansı, tüm Birleşik Krallık BYD’lerinde standart olan, menzili artırmak amacıyla pili optimum sıcaklığa verimli bir şekilde ayarlamak için bir ısı pompasıyla düzenlenir.

BYD Pil üretimi

BİR BYD’NİN OMURGASI
Blade paketlemenin faydası sadece pakete konulabilecek hücre sayısında değil, aynı zamanda pil yapımındaki karmaşıklığı azaltarak maliyetleri düşürmeye ve elektrikli araçları daha erişilebilir hale getirmeye yardımcı olur.

Blade hücrelerinin yapısından dolayı, çeşitli araçlara uyacak şekilde homojen paketler halinde toplanabilirler. Ve bu, kompakt Dolphin hatchback, Atto 3 SUV ve daha uzun Seal sedan gibi oldukça farklı üç EV’yi destekleyen BYD’nin e-platform 3.0’ının gücüdür. Pil boyutları 44,9 kWh ila 82,5 kWh arasında değişiyor ancak üçü de Blade ve yapısal bir bileşene sahiptir.

Akünün üst kısmı her arabanın taban panelinin bir parçasıdır ve akü hücreleri altta bir tepsinin içindedir. Bu, servis veya onarım için tüm bölümü bırakabileceğiniz anlamına gelir: bakım rampasında birinin altında durun ve dikdörtgen delikten yukarı bakabilecek ve gösterge paneli ile tavan kaplamasının hala yerinde olduğunu görebileceksiniz. Tesla ayrıca BYD’nin ‘hücreden vücuda’ teknolojisi olarak adlandırdığı bu yapısal yaklaşımı kullanıyor ve bunun bir güvenlik etkisi de var.

ÇİFT DARBEDE BİLE GÜVENLİ
Blade aküsünün yapısal bir eleman olarak kullanılması, aracın sağlamlığını artırır; bu da süspansiyon dinamiklerini ayarlamak için istikrarlı bir platform sağlar ve güvenlik açısından mükemmeldir.

Piller bir EV’nin zemininde durduğundan ve çarpışma yükleri paketin etrafına yönlendirilebildiğinden, genellikle önden ve arkadan darbelere karşı oldukça iyi korunurlar. Ancak yan darbeler çok daha risklidir.

BYD Mühürü üzerinde yapılan çift taraflı darbe testini gösteren aşağıdaki videoda, Blade pilinin elektrolit sızıntısı, yangın veya deformasyon olmaksızın sağlam kaldığı görülüyor. Pil hâlâ çalışıp çalışmadığına dair şık bir açıklama için sonuna kadar izleyin.

Kritik bir şekilde, yolcu hücresi de teste dayandı ve Euro NCAP çarpışma testi rejimi, genel olarak beş yıldız derecelendirmesinin yanı sıra, yolcu güvenliği açısından hem Seal’i hem de Dolphin’i yüzde 89 ile ödüllendirdi.

BYD BUNU BAŞARIYOR
Pil yangınları şüphesiz elektrikli

otomobilin imaj sorunlarının bir kısmına katkıda bulundu. İster araba yüklü konteyner gemisi Felicity Ace’in yanışını gösteren dramatik görüntüler, ister Chevrolet’nin Bolt EV’nizi garajda şarj etmeme uyarısı olsun, yangınların büyük bir risk olduğuna dair bir algı var.

İstatistikler bunu doğrulamıyor: Araştırmalar elektrikli araçların orantılı olarak yanmalı araçlara göre 20-80 kat daha az alev alma ihtimalinin olduğunu gösteriyor. Bu rakamlar, motorların büyük ölçüde yakıtın ateşlenmesine bağlı olması nedeniyledir. Bununla birlikte, lityum iyon yangınları binlerce derecede yanarak yıkıcı olabilir.

Yapılan testlerde BYD’nin Blade’inin çivilenmeye karşı dayanıklı olduğu görüldü. Pil duman veya alev çıkarmaz, sıcaklığını 60°C’nin üzerine çıkarmaz ve çalışmaya devam eder. Aynı teste tabi tutulan nikel-kobalt-manganez lityum pillerinin sonuçlarını görmek için aşağıdaki videoyu izleyin…

DAHA GÜVENLİ ŞARJ
EV sahiplerinin pillerinin bakımı için yapabilecekleri birçok şey var; örneğin şarj için ön hazırlık yapmak veya gece uygun olduğunda yüzde 80’e kadar daha yavaş şarjı seçmek. Ancak pili hızlı bir şekilde doldurmanız gereken zamanlar olacaktır ve bu da hücrelerin baskı altına alınabileceği durumlar olacaktır.

Blade’in güvenlik testinin bir parçası olarak BYD, bir pili %260 oranında aşırı şarja maruz bıraktı. Bu son derece tehlikeli bir bölge; aşırı şarjın her yüzdesi pilin ısı üretmesine neden oluyor, ancak Blade sistemi sağlam kaldı ve duman çıkarmadı veya alev almadı.

BYD’nin Blade’i geliştirirkenki güvenlik hedefleri, çok yüksek sıcaklıklarda tepki vermesini ve aşırı ısı üretmesini önlemekti. Her ikisi de yangın güvenliği yeterliliklerine katkıda bulunur; oksijen salınımını sınırlayan üçüncü bir faktör de yangın tehlikesini azaltır.